‘Is er straks nog een grens tussen werk en privé? Ik ben dol op mijn werk, maar het houdt een keer op’, zegt een medewerkster van een kleine zorgorganisatie onder de koffie. Ze krijgt bijval van een collega die bang is dat het verzadigingspunt snel wordt bereikt.Wat tot veel hilariteit leidt, want waar praten we over: gemiddeld 4 posts per maand op Facebook en in anderhalf jaar tijd 15 berichten op Twitter.
Dwarsdoorsnede
Toch zijn het reële vragen die tijdens de workshop ‘social media in de zorg’ aan de orde kwamen. De dames van deze kleine zorgaanbieder – heren zitten er niet aan tafel – willen meer weten over social media. Privé zijn ze er dagelijks één tot twee uur mee bezig, met Facebook, YouTube en Twitter in de top-drie. Eén collega meldt dagelijks 3 tot 4 uur met haar smartphone in de weer te zijn. Een ander geeft te kennen niet aan smartphone en social media te doen en ook niet van plan te zijn daarin verandering te brengen. In alles een dwarsdoorsnede van het moderne mediagebruik.
Tijdens de workshop gaat het vooral om de vraag welke rol social media kunnen spelen in de verdere ontwikkeling van deze snel groeiende organisatie. Het onvermijdelijke woord marketing valt, dat je verschillende groepen doelgroepen hebt met ieder zijn eigen specifieke behoefte, mediagebruik én kansen. Zo zijn de jeugdige cliënten kind aan huis op Facebook, maar loopt het contact met hun ouders grotendeels via e-mail.
Kennisoverdracht
‘Kunnen we ook filmpjes op YouTube plaatsen? Hartstikke leuk, joh’, klinkt het plotseling uit de mond van de junior in het gezelschap. Waarop de collega zonder smartphone en zonder social media prompt laat weten hoe dan ook nooit en te nimmer zichtbaar in beeld te willen komen. Maar het idee om filmpjes te gebruiken om kennis over te dragen en iets te vertellen over hun werkwijze valt bij haar even later wel in goede aarde. Ja, kennisoverdracht is belangrijk als je je positief wilt onderscheiden van anderen. En bereikbaarheid. Misschien toch een spreekuur op Twitter of Facebook?
Resultaat van de brainstorm
Na twee uur brainstormen zijn er meer vragen dan antwoorden – de dames zijn dan ook lang nog niet uitgepraat – maar min of meer ontstaat het volgende beeld:
- de meeste collega’s willen hun privé opgedane kennis met social media graag inzetten voor hun werk, maar er moet wel een heldere taakverdeling komen;
- sommigen popelen om aan de slag te gaan met iets nieuws, zoals de filmpjes op YouTube. ‘Ja, waarom eigenlijk niet. Laten we een proef doen!’. Anderen zetten de hoofdlijnen op papier;
- de privacy van cliënten luistert nauw;
- de meeste kennis en ideeën zijn in huis; voor ontbrekende kennis is internet een dankbare kennisbron, terwijl het ook prettig is om op een externe deskundige terug te kunnen vallen.