Social media begon als kleine vijver met slechts een paar platforms, maar is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een zee aan diverse media: Instagram, YouTube, Facebook, Twitter, Pinterest, Snapchat, LinkedIn, Meerkat, Periscope en ga zo maar door. Veel bedrijven en organisaties vinden het belangrijk om social media in te zetten voor hun boodschap, campagnes en andere uitingen. Maar, waar begin je? En welke platforms zet je wel in en welke niet?
Waarom wil je social media inzetten?
Waarom wil ik dat mijn organisatie social media gebruikt? Geef een eerlijk antwoord op deze vraag voordat je ermee aan de slag gaat. Is het omdat iedereen dat doet en je niet kunt achterblijven? Dan hoef je niet verder te lezen. Het gebruik van social media zonder een duidelijk plan levert namelijk slechts frustratie en tijd- en energieverspilling op.
Formuleer doelstellingen
Bedenk vooraf wat je wil bereiken. Verwerk social media in het (marketing)communicatieplan en formuleer concrete (lees: meetbare) doelstellingen.
Definieer de doelgroep
Kruip in de huid van je doelgroep. Hoe ziet je doelgroep eruit? Van welke platforms maken zij gebruik? Hoe gedraagt de doelgroep zich online? Wat zijn hun behoeften?
Monitor je online imago
Controleer op internet wat er gezegd of geschreven wordt over je organisatie. Gebruik verschillende platforms, zoals blogs, fora, Twitter, Social Mention en Google Alerts om uit te zoeken wat je online imago is.
Wat doet de concurrentie?
Zijn er concurrenten actief op social media? Zo ja, welke middelen gebruiken zij en hebben zij dezelfde doelgroep? Door hen te observeren, en desnoods te volgen, kun je kennis opdoen en weet je waar je kansen liggen.
Stel een budget vast
Inzet van social media is in vele gevallen goedkoper dan traditionele marketingmiddelen. Daar staat een flinke tijdsinvestering tegenover. Je zult hier dus de nodige middelen voor moeten vrijmaken. Door slim gebruik te maken van technische hulpmiddelen houd je grip op de tijd die je wil investeren. Tweetdeck of Hootsuite helpen je bijvoorbeeld om overzicht te houden op meerdere Twitteraccounts.
Welke middelen
Niet elke vorm van social media is per definitie geschikt voor je organisatie. De keuze welke platform (Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, blog, enz.) je gaat inzetten hangt af van je doelstellingen, doelgroep en budget. Vergeet niet dat veel social media-profielen alleen toegankelijk zijn voor leden. Zorg er daarom voor dat ook mensen zonder lidmaatschap iets kunnen zien.
Zet de juiste mensen in
Is het de bedoeling dat ook je medewerkers gebruikmaken van je corporate social media? Kies alleen die medewerkers die er affiniteit mee hebben. Spreek goed af wie verantwoordelijk is, wie de werkzaamheden uitvoert en wat wel en niet wordt gecommuniceerd.
Unieke en actuele content
Zorg voor unieke en actuele content die past bij de doelgroep. Maak in elk geval geen kopie van de website, maar zorg dat je relaties, contacten of volgers een reden hebben om je social media te bezoeken. Geef bijvoorbeeld achtergrondinformatie over je organisatie of een bepaald project. Of geef tips over je vakgebied, zoals deze tips. Bezoekers keren alleen terug als je regelmatig actuele content plaatst.
Meten is weten
Om te controleren of de doelstellingen behaald worden of behaald zijn, zul je regelmatig de effecten moeten meten. Bijvoorbeeld hoeveel bezoekers zijn er via social media op de website terechtgekomen. Door dit bij te houden kun je eventuele aanpassingen aanbrengen en de strategie verfijnen.