Vermogensfondsen maken een moeizame omslag van projectfinanciering naar programmafinanciering. Er zijn maar weinig fondsen die zich opstellen als partners van maatschappelijke initiatieven. Dat blijkt uit onderzoek dat Stichting Rotterdam onlangs uitvoerde naar een ‘mogelijke nieuwe relatie tussen vermogensfonds en maatschappelijke organisatie’.
Fondsen zijn over het algemeen alleen bereid tot projectmatige financiering van innovatieve projecten. De financiering betreft een afgebakende periode; de organisaties moeten daarna weer op eigen benen staan. Er is bij fondsen veel angst voor te veel afhankelijkheid. Ze willen aanvragende organisaties niet langer dan een periode van één tot drie jaar ondersteunen.
De aanvraagprocedures zijn uitgebreid en complex. Daar komt bij dat elk fonds er weer net een andere aanvraagprocedure op nahoudt. Dit leidt tot veel administratieve rompslomp. Aanvragers ervaren dat de vragen die tijdens de procedure worden gesteld steeds ingewikkelder en complexer worden. Het onderzoek toont aan dat een aanvraag gemiddeld 73 uur kost.
Vertrouwensrelatie
De roep om programmafinanciering in plaats van projectfinanciering neemt toe. Het maatschappelijk rendement van programmafinanciering bleek volgens het onderzoek substantieel. Bij programmafinanciering hoort een vertrouwensrelatie tussen fonds en maatschappelijke partner. Die relatie wordt door sommige vooruitstrevende, meestal jonge, fondsen al op een inhoudelijke, constructieve manier vormgegeven, waarbij de organisatie en niet het project centraal staat. Verder zijn fondsen in toenemende mate bereid niet alleen te denken in termen van donaties maar ook via leningen en participaties innovatieve ontwikkelingen mogelijk te maken. De meeste fondsen worstelen nog met langdurige financiering, maar zijn inmiddels wel bereid om na te denken over gezamenlijke aanvraagprocedures.
Last van werkdruk
De werkwijze van projectfinanciering betekent voor aanvragers soms veel werk. Loopt u vast in de werkdruk die het werven bij vermogensfondsen met zich meebrengt? Neem eens contact met ons op om de mogelijkheden van ondersteuning door Transmissie te bespreken.