Het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl, of meer nog een nieuwe naam, is een intensief proces. Het dwingt je na te denken over de kern en drijfveren van de organisatie. Voor kleine organisaties is dat net zo relevant als voor grote. Het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl is dan ook een hele kluif, zeker als je zelf weinig kennis (in huis) hebt. Hoe kom je van a naar b?
Selectie en briefing ontwerper
Een huisstijltraject begint bij een inventarisatie van relevante zaken:
- achtergrondinformatie over de organisatie (missie/visie, strategie, marktpositie, ontwikkelingen), eventueel aangevuld met de resultaten van (imago-)onderzoek;
- naam- en merkenstructuur van alle organisatieonderdelen;
- overzicht van toepassingen inclusief functionele en technische eisen (zijn er specifieke toepassingen gewenst?);
- esthetische eisen (welke kleuren zijn not done?);
- gewenste (internationale) uitstraling;
- planning en budget.
De oogst van de analyse wordt vastgelegd in een heldere briefing voor de ontwerper. Doorgaans worden twee of drie ontwerpbureaus gevraagd offerte uit te brengen. Of de vraag wordt breder gesteld: wil je ook een schetsontwerp uitwerken? Dan spreken we van een pitch. Zeker bij een pitch is het raadzaam om de schetsvoorstellen van de deelnemende bureaus te toetsen aan de uitgangspunten van de briefing. Bedenk dat een huisstijl moet passen bij je organisatie. Daarom kan het handig zijn om bij de voorselectie van ontwerpbureaus of bij het houden van een pitch een onafhankelijke adviseur bij het proces te betrekken. Zij helpen je bij het maken van een weloverwogen keuze.
Bij het bedenken van een nieuwe naam wordt grofweg dezelfde werkwijze gevolgd, maar het traject is doorgaans intensiever. Omdat het nog meer aankomt op het doordenken van het wezen en de kernwaarden van de organisatie vraagt de inbreng en betrokkenheid van de medewerkers extra aandacht.
Een ontwerp, en dan?
Op basis van de briefing gaat de ontwerper aan de slag. Na de eerste ontwerpschets worden diverse huisstijlitems met het nieuwe logo uitgewerkt, vaak is eerst het handelsdrukwerk aan de beurt of een set presentatiematerialen voor een beurs of ander belangrijk event. De voorstellen worden gepresenteerd en bediscussieerd. Totdat er een definitief go is. In de slotfase van het ontwerpproces kan een pretest door klanten, relaties en medewerkers zinvol zijn, zeker als het zwaartepunt ligt op de communicatie met externe doelgroepen (consumenten/cliënten). Door medewerkers bij het testen te betrekken, creëer je meteen draagvlak binnen de eigen organisatie.
Huisstijlhandboek
Een huisstijl vraagt een consequente en nauwkeurige toepassing, van e-mailhandtekening tot bewegwijzering in het gebouw. Een overzichtelijk huisstijlhandboek helpt alle richtlijnen goed en eenvoudig toe te passen. Een handleiding is zeker belangrijk voor grotere organisaties die de verantwoordelijkheid voor de communicatie-uitvoering breed in de organisatie hebben belegd. De eindverantwoordelijkheid is in handen van de communicatieafdeling (of een extern adviseur als jouw organisatie te klein is voor een communicatieafdeling). Vergeet niet je logo en/of huisstijl te beschermen: laat het zo mogelijk vastleggen bij een merken- of octrooibureau.
Logo het centrale uitgangspunt in de huisstijl
Het logo bestaat uit een woord- en/of beeldmerk en is het centrale uitgangspunt in elke huisstijl. Aangevuld met een kleurenpalet en typografie zijn alle basiselementen aanwezig voor een complete huisstijl. Uiteraard moeten over elke toepassing nagedacht worden. Denk aan gevelreclame, autobelettering, handelsdrukwerk, bedrijfskleding, website, enz.
Een goed logo
- is onderscheidend en duidelijk herkenbaar;
- breng je organisatie- of bedrijfsactiviteiten tot uitdrukking;
- is in verschillende formaten goed toepasbaar, zowel groot (bijvoorbeeld op een spandoek of vlag) en klein (een banner op een website);
- is zowel in full-colour en zwart-wit toepasbaar.
Als communicatiebureau zijnde hebben we inmiddels vele grote en kleine organisaties geholpen aan een passende huisstijl. De ene keer krijgen we rechtstreeks een opdracht om een nieuwe huisstijl te ontwikkelen. We gaan dan aan de hand van de briefing zoeken we passend ontwerpbureau waarmee we een ontwerpteam vormen en het hele traject, van ontwerp tot implementatie, begeleiden. De andere keer helpen we bij een pitch waarbij het vooral aankomt op het selecteren van een geschikt bureau.
Uiteraard helpen we ook jouw organisatie graag aan een passende huisstijl. Neem vrijblijvend contact met ons! Bel 0183 – 682824 of laat je gegevens achter via het contactformulier.