Steeds vaker zijn mensen op zoek naar een zorgverlener die hun christelijke levensovertuiging deelt. Het Certificaat Christelijke Zorg helpt daarbij. Het certificaat is door Stichting ikzoekchristelijkehulp.nl in het leven geroepen om die instellingen herkenbaar te maken. Sinds een aantal jaar is Transmissie verantwoordelijk voor het certificeringstraject van zorgorganisaties.
Zowel voor de zorgvrager als de zorgverlener heeft het certificaat voordelen. Het certificaat:
- vergroot de herkenbaarheid en vindbaarheid voor cliënten;
- helpt de beschikbaarheid van christelijke zorg te waarborgen;
- functioneert als een toetsingsinstrument voor het toezichthoudend orgaan en de cliëntenraad;
- is soms bepalend om voor vergoedingen en innovatiegelden in aanmerking te komen door Pro Life Zorgverzekeringen;
- ondersteunt marketinginspanningen vanwege de hogere ranking op diverse websites, waardoor de vindbaarheid wordt vergroot;
- zorgt voor een versterkende relatie met gecertificeerde instellingen onderling.
Criteria Certificaat Christelijke Zorg
Hoe ziet zo’n certificeringstraject eruit? Als eerste kan een instelling zelf nagaan of het voldoet aan de gestelde criteria. Deze zijn onderverdeeld in formele kenmerken, praktijkkenmerken en contextuele kenmerken. De eerste categorie is heel concreet na te lopen. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een kwaliteitssysteem, aansluiting bij een christelijke vereniging van zorgaanbieders en de uiting van de identiteit op de website. Als een instelling hier niet aan voldoet, is het zaak daar eerst verandering in aan te brengen voordat een audit of toetsing wordt opgestart.
De tweede categorie is iets minder zwart-wit. De instelling kan een eigen invulling geven aan aansluiting bij een branchevereniging of de bepaling en bewaking van de identiteit. Ook de manier waarop de identiteit praktisch wordt ingevuld is niet middels standaardantwoorden te bepalen. Hiertoe moet dus een gesprek plaatsvinden tussen de instelling en de auditor. In het uiteindelijke adviesrapport is dit terug te zien in bepaalde vorm van bewijs vanuit de instelling en een oordeel daarover van de auditor.
De contextuele kenmerken zijn niet direct gemakkelijk vanuit documenten alleen te onderbouwen, maar dienen aandachtig te worden besproken. Bijvoorbeeld het bijbels of christelijk kennisniveau van het bestuur of de onderlinge omgang van medewerkers. Het auditteam velt zijn oordeel op basis van de inhoud en sfeer van de gesprekken.
Audit en toekenning
Als de instelling aan veel van de criteria voldoet kan het toetsingstraject of de audit worden gestart. De audit vindt plaats door middel van een zogeheten geprotocolleerde externe toetsing. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke auditor van Transmissie.
Afhankelijk van de grootte van de instelling en de diversiteit van de zorgverlening neemt de praktische audit een dag of twee in beslag. Veel werk wordt uiteraard ook op afstand gedaan door middel van documentenonderzoek. Eindresultaat is een adviesrapport die naar de Stichting Ik Zoek Christelijke Hulp wordt gestuurd. Deze stichting bepaalt de toekenning en de geldigheidsduur van het certificaat.
Meer informatie
Certificering is mogelijk voor instellingen en vrijgevestigde zorgverleners. Bekijk de exacte normen op ikzoekchristelijkehulp.nl. Transmissie is als auditerend bureau verbonden aan het Certificaat Christelijke Zorg. Ben je geïnteresseerd, neem dan voor meer informatie contact op via info@ikzoekchristelijkehulp.nl.