Elk veranderingsproces levert vragen op. Als het anders moet, hoe dan? Wat betekenen de veranderingen voor het werkproces? En: behoud ik mijn functie?
Strategie en management
Stuk voor stuk herkenbare vragen, die deels ook bij het management leven. Want, brengt een nieuwe koers het beoogde resultaat? Hoe voorkomen we onrust in de organisatie? Hoe informeren we onze achterban? Hoe stemmen we structuur en cultuur van de organisatie af op de visie, missie en waarden die aansluiten bij de nieuwe strategie?
Bij zoveel vragen is investeren in een goede aanpak geen overbodige luxe. Het begint met het verkrijgen van draagvlak voor het (opnieuw) vaststellen van de missie en visie van de organisatie. Zonder gemotiveerde inbreng van je medewerkers is het immers ploegen op de rotsen. In tweede instantie komt het aan op de inzet van de juiste middelen om de gewenste veranderingen te bereiken.
Heldere visie op organisatie- en strategieontwikkeling
Een heldere visie op de aanpak van organisatie- en strategieontwikkeling geeft inzicht en brengt de organisatie in beweging. Het biedt handvatten om gewenste veranderprocessen op een verantwoorde manier in gang te zetten. Het verwoorden van gewenste veranderingen geeft grip op de toekomst en aanknopingspunten voor de uitwerking van nieuw beleid.
Gezamenlijk aan de slag
Het bepalen van een visie en strategie voor de organisatie is leuk, maar kan ook complex zijn. Het risico bestaat dat je te snel klaar wilt zijn en daardoor weer bij je oude stokpaardje terechtkomt. Zo kunnen belemmerende denkpatronen en processen onnodig lang blijven bestaan. Trek daarom voldoende tijd uit voor een brainstorm en het bepalen van visie, kernwaarden en strategie. Ook helpt het om het gesprek te laten leiden door een externe persoon, die met een frisse blik kijkt en die niet in vertrouwde valkuilen trapt.
Voor een gedegen strategisch plan kun je ons model impuls-impact-impressie-import gebruiken. Uiteraard kunnen wij de stappen van dit model samen met je doorlopen.
Identiteit is een kwetsbaar onderwerp
Juist voor bestuurders van identiteitsgebonden organisaties is strategieontwikkeling vaak een struikelblok. Identiteit is een kwetsbaar onderwerp, waar ieder zo zijn eigen kijk op heeft. Dat laatste geldt ook voor Transmissie in haar rol van extern adviseur. Vanuit onze jarenlange ervaring in de (christelijke) non-profitsector kunnen wij ons goed inleven in de vraagstukken en problematiek die bij identiteitsgebonden organisaties leven.
Kerken en identiteit
Kerkelijke gemeenten die nadenken over de toekomst kunnen eveneens baat hebben bij de inzet van een onafhankelijke deskundige. Steeds meer kerken willen missionair en eigentijds in de samenleving aanwezig zijn. Daarbij hebben kerken niet altijd helder hoe ze dit vanuit hun identiteit kunnen invullen en welke mogelijkheden het overheidsbeleid (zoals de Wmo) biedt.