Om een zorg-in-natura-contract in het kader van de Wet Langdurige Zorg (WLZ) of Zorgverzekeringswet (Zvw) te kunnen sluiten en aan een aanbesteding te kunnen meedoen, moet je organisatie zijn toegelaten als zorginstelling.
Eenmaal in het bezit van een toelating en in het verlengde daarvan een contract, beschik je over meer financiële zekerheid waarmee je kan werken aan verdere continuïteit van de organisatie. Bijkomende voordeel is dat een dergelijke toelating de samenwerking met eventuele ketenpartners kan vergemakkelijken.
Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi)
De procedure en de voorwaarden voor het verkrijgen van de toelating kent zijn basis in de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi). Transmissie helpt zowel nieuwkomers als toegelaten instellingen die willen uitbreiden, om aan de eisen van de WTZi te voldoen.
Samen met jou zetten we alle mogelijkheden, kansen, en voor- en nadelen van een WTZi-toelating op een rij. We kijken daarbij goed naar je toekomstvisie en de onderbouwing van de activiteiten, bijvoorbeeld in de vorm van een ondernemingsplan. Ook besteden we aandacht aan de rechtsvorm van jouw instelling. Een ander belangrijk onderwerp is de gevolgen van de transities (decentralisaties) naar de gemeenten.
WTZi-toelating aanvragen
Een WTZi-toelating vraag je aan bij het ministerie van VWS (bureau CIBG). Het traject kent behoorlijk wat haken en ogen. Professionele begeleiding inschakelen is daarom geen overbodige luxe.
Aan de hand van een duidelijk stappenplan helpt Transmissie je met het indienen van de aanvraag. Zo moeten statuten voldoen aan transparantie-eisen, denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een toezichthoudend orgaan. Daarnaast vraagt het invullen van het aanvraagformulier veel zorgvuldigheid, zeker als het gaat om instellingen die de functie ‘verblijf’ aanbieden.
Officiële zorginstelling
Als het ministerie van VWS de toelating heeft afgegeven, staat de organisatie voortaan te boek als officiële zorginstelling. Dat betekent dat je voortaan ook aan daaruit voortvloeiende wettelijke verplichtingen moet voldoen. Ook kun je met de toelating in de hand inkooptrajecten ingaan bij een zorgkantoor of zorgverzekeraar. Voor dit traject stellen deze financiers aanvullende eisen. Denk aan een ondernemingsplan, een werkend kwaliteitssysteem en de aanwezigheid van goed klachtenmanagement.
Gunfactor
Als het zorgkantoor met jouw organisatie in zee wil ga je in onderhandeling over de productieafspraken op basis van de door jou ingediende offerte. De praktijk wijst uit dat lang niet iedere nieuwe instelling een contract ‘gegund’ wordt door het zorgkantoor. Het succes hangt onder andere af van omgevingsfactoren, bijvoorbeeld de vraag naar jouw diensten en de aanwezigheid van andere (reeds gevestigde) aanbieders.
Het aanvragen van een WTZi-toelating, het meedingen in de inkoopprocedure en het maken van productieafspraken vraagt de nodige zorgvuldigheid en tijd. Het hele traject, inclusief de reactietermijn van de instanties, duurt doorgaans 6 à 9 maanden.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Diverse onderdelen van de bekostiging van de zorg zijn inmiddels overgeheveld naar gemeenten en worden gefinancierd vanuit de Wmo. Dit betekent dat niet de zorgverzekeraar of het zorgkantoor de geleverde zorg betaalt, maar de (centrum)gemeente. Om aanspraak te kunnen maken op Wmo-financiering dien je een aanbestedingstraject met de gemeente in te gaan.
Dit betekent dat goede contacten met gemeenten alleen maar belangrijker worden. Nu de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg en arbeidsparticipatie ook nog eens bij de gemeenten is ondergebracht, zijn de gemeenten volop in beweging. Een flinke kluif voor hen. Stel je als zorgorganisatie coöperatief op, denk mee over oplossingen voor de nieuwe taakstelling van gemeenten en durf te experimenteren. De kans is groot dat je hun oplossing bent, maar dit moet je hen zelf vertellen, door te laten zien dat je hun probleem ziet en deelt.
Transmissie heeft diverse zorginstellingen geadviseerd op het terrein van WTZi, Wlz en Wmo. We hebben ruime ervaring met het begeleiden van instellingen op het terrein van verpleging, verzorging en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijk opvang, justitie en gehandicaptenzorg, zowel met als zonder verblijf.
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Bel: 0183 – 682824 of neem contact op via het contactformulier.