Ga naar de inhoud

Blogs

Ik wil een zorgboerderij beginnen, waar moet ik op letten?

Agrariërs die voor verbrede landbouw kiezen, gaan in sommige gevallen met een zorgboerderij aan de slag. Een zorgboerderij beginnen kan ook een optie zijn voor iemand die een boerderij erft, maar weinig toekomst ziet in het boerenbestaan. Daarnaast zien we een groeiend aantal zorginstellingen dat naast het aanbod van intramurale zorg één of meer zorgboerderijen runt.

Welke doelgroep?

Wat dieper liggende motieven ook zijn, als initiatiefnemer van een zorgboerderij moet je veel hobbels nemen. Het begint met de afbakening van de doelgroep(en). Richt je je op jongeren met gedragsproblemen, demente ouderen of ex-verslaafden die willen re-integreren? Wellicht is er een andere doelgroep waar je meer affiniteit mee hebt. Of misschien heb je een combinatie van doelgroepen voor ogen zodat je de beschikbare ruimtes optimaal kunt gebruiken.

En hoe is het aanbod in de regio? Wil je verblijfplaatsen of alleen de mogelijkheid tot dagbesteding? Wil je activiteiten aanbieden of ligt de nadruk op het verzorgen van dieren? Misschien heb je juist feeling met de detailhandel en wil je graag een winkel met streekproducten runnen.

Om een professionele zorgboerderij te beginnen is een realistisch financieel plan nodig. Hoeveel moet de zorgboerderij opbrengen om financieel gezond te blijven?

Marktverkenning en ondernemingsplan

In alle gevallen is het verstandig een marktverkenning te doen en een ondernemingsplan te maken. Het geeft een goede onderbouwing van je plannen en inzicht in de risico’s. Een ondernemingsplan heb je trouwens sowieso nodig als je voor de financiering van je plannen bij de bank wilt aankloppen. Ook voor andere vormen van financiering, bijvoorbeeld via de overheid, is een goed doortimmerd plan onmisbaar.

Transmissie heeft al heel wat zorgboerderijen en andere kleinschalige zorginitiatieven op weg geholpen. Kennis van de sector zorg en welzijn, inclusief subsidiestromen, gekoppeld aan een gedegen bedrijfskundige en financiële onderbouwing helpen om gefundeerde keuzes te maken. Dat is belangrijk, want een zorgboerderij beginnen doe je immers maar één keer.

>> Lees ook over de zeven valkuilen voor startende kleinschalige (zorg)organisaties.

Enkele van de zorgboerderijen die we op weg hebben geholpen met advies en ondersteuning:

  • BernisserHanden, Simonshaven
  • Stadsboerderij ‘De Wiershoeck’, Groningen
  • Stichting Keroazie, Pieterburen
  • Petach Tikvah, Westerbork
  • Zorghoeve de Malbergh, Beek en Donk
  • Zorgbedrijf ’t Groei-end, Lelystad
  • De Keuningshof, De Wilp

Wil je een kleinschalige zorgvoorziening starten of verder doorontwikkelen? Op de pagina ‘Starten zorgonderneming‘  lees je meer over hoe je dit aanpakt en wat we voor je kunnen betekenen.

Auteur
Annemieke van der Horst
Adviseur en teammanager

Annemieke van der Horst is sterk in strategische communicatie in relatie tot fondsenwerving. Ze zet zich in voor zorgorganisaties, verenigingen en organisaties met een missie. Samen met klanten werkt ze aan communicatie die bijdraagt aan de realisering van de organisatiedoelen. En aan betere resultaten uit fondsenwerving natuurlijk.

Op de hoogte blijven?

1x per maand versturen wij een nieuwsbrief. Met zorg.

Geen zorgen. Wij versturen geen spam. Je ontvangt max. 1 mail per maand

Tijd voor de volgende versnelling?

Neem contact op