Ga naar de inhoud

Blogs

Besturen is een vak – ook in de huisartsenzorg

Besturen is een vak – ook in de huisartsenzorg

‘Zeventig uur per week is inderdaad normaal, maar niet wenselijk.’ De huisarts bevestigt het krantenbericht over de lange werkweek van zijn collega’s. De enorme hoeveelheid administratie en regelwerk doen het beroep de das om. ‘Ik ben op de eerste plaats huisarts en geen bestuurder of administrateur’, zegt hij.

De media hadden in die week nogal wat aandacht gehad voor de benarde positie van veel huisartsen in ons land. De ontwikkelingen zijn zorgelijk. Jaarlijks keert een groter aantal huisartsen het vak de rug toe dan dat er jonge mensen bijkomen. Veel administratieve lasten, lange werkweken, hoge verwachtingen van verzekeraars, veel organisatorische ‘rompslomp’, nauwelijks te combineren met een huisgezin. Allemaal redenen om na jaren van hoge werkdruk een punt te zetten achter hun werk als huisarts.

Grens bereikt

De personeelstekorten in de zorgsector zijn enorm. Dat geldt voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook voor artsen. Het einde is voorlopig nog niet in zicht. De bevolking wordt ouder, de zorgvraag groeit, mensen worden mondiger en technisch is er meer mogelijk. De grenzen aan de betaalbaarheid, en daarmee ook aan de toegankelijkheid van de zorg lijken bereikt. Anders organiseren, slagvaardiger besturen, het is nodig. En dat is ook mogelijk.

‘Alle collega’s hebben hun hart gevolgd, toen ze voor dit vak kozen’

Ontzorgen

‘Alle collega’s hebben hun hart gevolgd, toen ze voor dit vak kozen’, vervolgt hij, terwijl we vanaf de achtste etage van een modern kantoorgebouw over de stad heen kijken. Hij kan het weten, hij is ook bestuurslid van een samenwerkingsverband van huisartsen. Hiervan zijn er tientallen in ons land. Bij zo’n zorggroep zijn circa honderd artsen aangesloten. Het doel is om huisartsen zoveel mogelijk te ontzorgen. Het is een belangrijke stap, maar de grote hoeveelheid regelwerk die resteert blijft toch een hinderpaal voor artsen om optimaal met de inhoud van hun vak bezig te kunnen zijn.

 

test

Besturen is een vak

Het centrale kantoor regelt de afspraken met de verzekeraars, de ziekenhuizen en zorgcentra en coördineert de standaard zorgprogramma’s voor COPD, dementie, jeugdhulp en hart- en vaatziekten. En dan zijn er nog de voortdurende veranderingen in de regelgeving zoals de Wtza of de Wbtr. Van professionals wordt verwacht dat zij alles weten van de Wlz, Wmo, Zvw, Jeugdwet, Wzd of Wvggz. Een professioneel geleid samenwerkingsverband helpt daarbij. Want besturen is een vak.

Loop jij ook tegen vraagstukken over wet- en regelgeving of governance aan? Neem gerust contact op met onze adviseurs voor een vrijblijvende kennismaking!

Auteur
Annemieke van der Horst
Adviseur en teammanager

Annemieke van der Horst is sterk in strategische communicatie in relatie tot fondsenwerving. Ze zet zich in voor zorgorganisaties, verenigingen en organisaties met een missie. Samen met klanten werkt ze aan communicatie die bijdraagt aan de realisering van de organisatiedoelen. En aan betere resultaten uit fondsenwerving natuurlijk.

Op de hoogte blijven?

1x per maand versturen wij een nieuwsbrief. Met zorg.

Geen zorgen. Wij versturen geen spam. Je ontvangt max. 1 mail per maand

Tijd voor de volgende versnelling?

Neem contact op