Blogs
Van vertrek naar verbinding door de inzet van SCARF

Medewerkers behouden in de zorg is een steeds grotere uitdaging geworden. De hoge werkdruk en emotionele belasting in de sector lijken er voorlopig ook niet minder op te worden. Hoe pak je deze uitdaging aan?
Een effectief hulpmiddel is het SCARF-model, ontwikkeld door David Rock. Dit model richt zich op vijf sociale domeinen die van invloed zijn op menselijk gedrag: Status, Certainty (Zekerheid), Autonomy (Autonomie), Relatedness (Verwantschap) en Fairness (Rechtvaardigheid).
In deze blog richten we ons op Relatedness en hoe dit kan bijdragen aan het behoud van zorgmedewerkers.
Wat is Relatedness?
Relatedness (verwantschap) verwijst naar het gevoel van verbondenheid en veiligheid binnen een groep. Het is een fundamentele menselijke behoefte om te voelen dat je geaccepteerd en gewaardeerd bent door anderen. In de context van de zorg betekent dit dat medewerkers zich ondersteund en verbonden moeten voelen met hun collega’s en leidinggevenden.
Waarom is Relatedness zo belangrijk in de zorg?
- Teamcohesie en Samenwerking: In de zorg is samenwerking cruciaal. Wanneer medewerkers zich verbonden voelen met hun team, zijn ze meer geneigd om samen te werken, kennis te delen en elkaar te ondersteunen. Dit leidt tot betere zorg en een positievere werkomgeving.
- Emotionele Ondersteuning: Zorgmedewerkers worden vaak geconfronteerd met stressvolle en emotioneel belastende situaties. Een sterk gevoel van onderlinge verbinding kan helpen om deze uitdagingen te verwerken door emotionele steun van collega’s. Dit vermindert het risico op burn-out en verhoogt de werktevredenheid.
- Betrokkenheid en Loyaliteit: Medewerkers die zich verbonden voelen met hun organisatie en collega’s zijn meer betrokken en loyaal. Ze zijn minder geneigd om de organisatie te verlaten. Dat helpt om de continuïteit van zorg te waarborgen en de kosten van werving en training van nieuw personeel te verminderen.
Hoe bevorder je Relatedness?
- Teambuildingactiviteiten: Regelmatige teambuildingactiviteiten kunnen helpen om de banden tussen medewerkers te versterken. Dit kan variëren van informele bijeenkomsten tot gestructureerde workshops gericht op samenwerking en communicatie.
- Mentorship en Peer Support: Het opzetten van mentorshipprogramma’s en peer support groepen kan nieuwe medewerkers helpen om zich sneller thuis te voelen en een netwerk van steun op te bouwen.
- Open Communicatie: Een cultuur van open en eerlijke communicatie zorgt voor meer vertrouwen en verbondenheid. Leidinggevenden moeten toegankelijk zijn en actief luisteren naar de zorgen en ideeën van hun medewerkers.
- Erkenning en Waardering: regelmatig bijdragen van medewerkers erkennen en waarderen versterkt hun gevoel van verbondenheid en waarde. Dit kan variëren van formele erkenningsprogramma’s tot eenvoudige woorden van dankbaarheid.
Nu je een redelijk beeld hebt van het belang van Relatedness voor het behoud van medewerkers, gaan we in het volgende blog verder met de laatste letter van het SCARF-model: de F van Fairness, ofwel Rechtvaardigheid.
Wat kan Transmissie voor jouw organisatie betekenen?
Transmissie ondersteunt jouw zorgorganisatie graag op het gebied van Strategie, HR en Cultuur en organisatie-inrichting. Zo kunnen wij ondersteunen bij de ontwikkeling van strategisch personeelsbeleid op het gebied van het behoud van medewerkers, helpen we bij trajecten rondom werving en behoud van personeel en geven wij trainingen en coaching teamontwikkeling. Wil je weten wat wij voor jouw zorgorganisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via mail of telefoon. We helpen je graag!
Op de hoogte blijven?
1x per kwartaal versturen wij een nieuwsbrief. Met zorg.
Geen zorgen. Wij versturen geen spam. Je ontvangt max. 1 kwartaal per kwartaal