Ga naar de inhoud

Blogs

Een vriendenstichting is zoveel meer dan een extra geldstroom

Een vriendenstichting is natuurlijk een mooi hulpmiddel om een extra geldstroom te realiseren voor je organisatie. Maar daarmee doe je je vrienden toch echt tekort. Een vriendenstichting kan nog veel meer betekenen!

Meer dan een extra geldstroom

Vrienden zijn waardevol, op veel manieren. Ze dragen veel meer bij dan alleen maar geld, hoe belangrijk ook! Graag zetten we de verschillende functies even voor je op een rijtje:

  • het creëren van maatschappelijk draagvlak voor de hoofdstichting
  • organiseren van vrijwilligerswerk
  • klankbord zijn voor de hoofdstichting
  • promotie van de hoofdstichting
  • leveren van financiële bijdragen
  • stimuleren van schenkingen, giften, donaties en legaten

Een klankbord voor je organisatie

Als je een vriendenstichting wilt inzetten als klankbord, moet je de samenstelling van het bestuur goed uitkienen. Je bestuur vormt de toegangspoort tot interessante netwerken, bijvoorbeeld in de politiek, bij ondernemers en/of kerken. Het is dé manier om in gesprek te komen met stakeholders die niet direct bij je primaire dienstverlening betrokken zijn. Je boort hiermee niet alleen nieuwe contacten en netwerken aan, maar creëert ook ambassadeurs voor je organisatie.

Motivatie om te geven

Het vergroot het draagvlak en vertrouwen enorm als niet jijzelf, maar je vrienden vertellen hoe waardevol je organisatie is. Dat zorgt ervoor dat mensen sneller bereid zijn je te steunen. De cirkel rond je organisatie wordt groter: ze kunnen ook nog hun eigen persoonlijke netwerk inschakelen, zoals bij ‘peer-to-peer fondsenwerving’. Als je vrienden (bijvoorbeeld ondernemers) zich actief inzetten om hun eigen netwerk te benaderen, kan dat veel goede contacten en gevers opleveren.

Attenderen op nalatenschap

Voor sommige organisaties ligt het gevoelig om cliënten of patiënten te attenderen op de mogelijkheid van nalaten. Een vriendenstichting biedt uitkomst. Die kan met minder schroom een dergelijke oproep doen. Uiteraard vraagt dit wel om goede afstemming met je organisatie.

Een vriendenstichting opzetten

Een vriendenstichting opzetten begint met het benoemen van de functie en rol van de stichting. Wat zijn precies de plannen? Wat wil je bereiken? Afstemming over de rol tussen je organisatie (de hoofdstichting) en de vriendenstichting is een belangrijke stap naar een vruchtbare samenwerking. Houd er rekening mee dat de doelstelling van de vriendenstichting een afgeleide moet zijn van die van de hoofdstichting. Het is dus belangrijk om heldere afspraken te maken over eventuele raakvlakken in beleid en functies. Heb je nog vragen? We denken graag met je mee!

Auteur
Annemieke van der Horst
Adviseur en teammanager

Annemieke van der Horst is sterk in strategische communicatie in relatie tot fondsenwerving. Ze zet zich in voor zorgorganisaties, verenigingen en organisaties met een missie. Samen met klanten werkt ze aan communicatie die bijdraagt aan de realisering van de organisatiedoelen. En aan betere resultaten uit fondsenwerving natuurlijk.

Op de hoogte blijven?

1x per maand versturen wij een nieuwsbrief. Met zorg.

Geen zorgen. Wij versturen geen spam. Je ontvangt max. 1 mail per maand

Tijd voor de volgende versnelling?

Neem contact op