Ga naar de inhoud

Blogs

Een zorginstelling starten: waar moet ik beginnen?

Stel je voor: je bent al jaren werkzaam in de gezondheidszorg. Je hebt veel ervaring, kent de kneepjes van het vak, maar je hebt het verlangen zelf meer regie te voeren. Je hebt een goed idee, zou eigenlijk wel voor jezelf aan de slag willen. Bijvoorbeeld zelf een zorginstelling of wooninitiatief starten. Maar je zou niet weten waar te beginnen…

Een goede eerste stap is het schrijven van een projectplan. Dit helpt je om alle relevante zaken rondom de opstart van een zorginitiatief op een rij te krijgen. Maar hoe schrijf je zo’n plan? Hierbij een paar tips.

Stel jezelf de vraag: “Wat wil ik?”

Allereerst is het plan een spiegel voor jezelf. Kijk jezelf eens helder in de ogen en vraag je af: Wat wil ik nu eigenlijk écht? Zijn mijn ideeën wel een antwoord op een daadwerkelijke behoefte of vraag? Op welke doelgroepen ga ik me focussen en hoe zorg ik dat ik goed aansluit bij deze doelgroep? Maak de doelen die je wilt bereiken zo concreet mogelijk. En probeer zoveel mogelijk je eigen ‘DNA’ in een projectplan te leggen, zodat het een karakteristieke eigenheid kent.

Schenk aandacht aan je positie ten opzichte van je omgeving

Bij het schrijven van je projectplan is het ook belangrijk om na te denken over wie je belanghebbenden, ofwel ‘stakeholders’ zijn. Denk in de eerste plaats aan je cliënten, maar ook je medewerkers, financiers, leveranciers, andere zorgaanbieders, de samenleving… Hoe verhoudt jouw initiatief zich tot deze stakeholders? Hoe wil je dat ze over jou denken? Hoe verhoudt de zorg die je wilt bieden zich tot de zorg van andere zorgaanbieders (marktanalyse)? Op welke manier zou je willen samenwerken met andere partijen? Denk bij alles wat je wilt bereiken: Wat hebben mijn cliënten hieraan?

Organisatiestructuren

Denk bij organisatiestructuren niet alleen aan organogrammen. Je hebt bijvoorbeeld voor je initiatief ook een rechtsvorm nodig. Welke past het beste bij wat je op de lange termijn wilt bereiken? Wil je als zorginstelling of wooninitiatief klein blijven of groeien? Bied je meerdere zorgvormen aan?

Stappenplan

Een projectplan is een stappenplan. Nu je zo concreet mogelijk hebt gemaakt wat je wilt, is dit het uitgangspunt voor het stappenplan. Ook hier geldt weer: Formuleer de stappen zo concreet mogelijk. Zorg ook dat de volgorde en samenhang tussen de verschillende stappen duidelijk is. Welke voorwaarden zijn van belang om bepaalde stappen te kunnen nemen? Wie en wat heb je daarvoor nodig? Wat moet je hierover nog weten?

Het projectplan is er in de eerste plaats om je te helpen zaken op een rijtje te krijgen. Vervolgens vormt je projectplan input voor het schrijven van je ondernemingsplan en andere documenten die bedoeld zijn om externe partijen, zoals mogelijke samenwerkingspartners of een gemeente, te enthousiasmeren over je initiatief.

Samengevat, wanneer je niet goed weet welke concrete stappen je moet nemen, bijvoorbeeld omdat kennis ontbreekt, hanteer dan altijd deze gouden regel: Beschrijf zo concreet mogelijk het eindresultaat (stap 1). Neem dit als uitgangspunt en kijk wat je ervoor nodig hebt om dit te bereiken. Nog een laatste tip: Betrek expertise waar je zelf kennis tekort komt. Dúrf mensen in je omgeving te bevragen hoe zij dingen gedaan hebben.

Heb je meer hulp nodig bij het schrijven van je projectplan of begeleiding bij het nemen van concrete stappen? Dan willen we je daar vanuit onze expertise graag bij helpen. Op de pagina ‘Ontwikkeling van kleinschalige zorg‘ lees je meer over onze aanpak en wat we voor jou kunnen betekenen.

Auteur
Annemieke van der Horst
Adviseur en teammanager

Annemieke van der Horst is sterk in strategische communicatie in relatie tot fondsenwerving. Ze zet zich in voor zorgorganisaties, verenigingen en organisaties met een missie. Samen met klanten werkt ze aan communicatie die bijdraagt aan de realisering van de organisatiedoelen. En aan betere resultaten uit fondsenwerving natuurlijk.

Op de hoogte blijven?

1x per maand versturen wij een nieuwsbrief. Met zorg.

Geen zorgen. Wij versturen geen spam. Je ontvangt max. 1 mail per maand

Tijd voor de volgende versnelling?

Neem contact op